Wilhelm Matheson

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Wilhelm Eger Matheson (født 5. mai 1955) er en norsk jurist og dommer i Høyesterett.

Han ble utnevnt til høyesterettsdommer den 31. oktober 2008 og tiltrådte 1. november 2009. Matheson er født i Oslo, skilt en gang og gift på nytt, og har to barn fra hvert av ekteskapene.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Matheson tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1982. Han har tidligere arbeidd som førstekonsulent og lovrådgiver i lovavdelingen i Justisdepartementet og som gjesteforsker ved Max-Planck-instituttet i Freiburg i Tyskland. I perioden 1987 til 1988 var han dommerfullmektig ved Lier, Røyken og Hurum sorenskriverembete. I 1989 ble han advokatfullmektig i advokatfirmaet Mellbye, Schjoldager, Sejersted, Tenden. Mellom 1990 og 2009 arbeidde han som advokat og partner i advokatfirmaet Wiersholm, før han gikk inn i rolla som høyesterettsdommer.

Utnevning til Høyesterett[rediger | rediger kilde]

Matheson ble utnevnt til høyesterettsdommer den 31. oktober 2008 sammen med Bergljot Webster og Erik Møse. Prosessen rundt tilsettingen av Matheson, Webster og Møse som høyesterettsdommere ble kritisert av professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Gunnar Grendstad for å være «lite gjennomsiktig». Journalist Hanne Skartveit (fra avisa Verdens Gang) ønsket å avdekke Matheson og de to andre høyesterettsdommerne som ble utnevnte sammen med han til, deres politiske holdninger i saker av særskilt offentlig interesse. Matheson ønsket ikke å binde seg til posisjoner eller ta stilling til saker han senere kunne komme til diskutere i Høyesterett.

Matheson gir uttrykk for trua på idealet om «en fordomsfri dommerstand», men meiner det er selvsagt at en rettsavgjørelse viser dommeren sine holdninger, ikke «den såkalt sanne juss».

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]