Trygdeavgift

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Trygdeavgift er en skatt som blir beregnet på grunnlag av personinntekten for personlige skatteytere og skal være med å finansiere folketrygden.

Beregningsgrunnlag[rediger | rediger kilde]

Beregningsgrunnlaget for trygdeavgiften er personinntekt, jf. Folketrygdloven § 23-3. Personinntekt omfatter først og fremst arbeidsinntekt og virksomhetsinntekt som skyldes aktiv innsats, men som utgangspunkt ikke kapitalinntekt, og det er ingen rett til kostnadsfradrag i arbeidsinntekter og begrenset rett til kostnadsfradrag i virksomhetsinntekter, jf. Skatteloven § 12-2.

Nedre grense og opptrapping[rediger | rediger kilde]

Det er ingen egentlige skattefrie beløp ved beregning av trygdeavgiften. Det er imidlertid satt en nedre grense for betaling av trygdeavgift, som i 2010 var 39 600 kroner. For inntekt over dette ilegges det trygdeavgift fra første krone, men likevel slik at trygdeavgiften ikke kan utgjøre mer enn 25 % (opptrappingssatsen) av personinntekten over 39 600 kroner, jf. Folketrygdloven § 23-3. Fordi det ikke blir innkrevd skatt dersom samlet skatt er under 100 kroner, jf. Skattebetalingsforskriften §§ 10-4-1 til 10-4-4, er nedre grense for å betale skatt i praksis 39 997 kroner. Dette omtales gjerne som «frikortgrensen», jf. Skattebetalingsforskriften § 5-3-2.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]