Troskapsavtale

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Troskapsavtale er en juridisk bindende avtale mellom partnere i et kjæresteforhold om å være trofaste og ved brudd på avtalen kan det utløse en konsekvens.

Det mest naturlige er nok å inngå en formell troskapsavtale som del av et mer forpliktende parforhold, som samboerskap eller ekteskap. Ved å inngå en troskapsavtale kan samboere og gifte forplikte seg til å være trofast mot hverandre. Selv om troskap regnes som en moralsk forpliktelse når man er i et parforhold, viser undersøkelser at så mange som 85,5 % av befolkningen er utro [1], da definert som flørting med andre enn partneren. Med en troskapsavtale som innebærer en kostbar konsekvens, skulle man tro at de fleste vil tenke seg om to ganger før de gjennomfører utroskap og dermed vil avtalen virke forebyggende mot utroskap.

Selv om det er formfrihet i avtaleforhold anbefales det å lage en skriftlig avtale. Det er dessuten ulik oppfatning av hva utroskap er og det kan derfor være fornuftig å definere i avtalen hva partene mener med utroskap (f.eks. kjønnslig/intim omgang med andre enn samboer/ektefelle), samt angi antatt verdi på gjenstandene som omfattes av avtalen.

Dersom avtalen gjøres i forbindelse med ekteskap, bør avtalen sees i sammenheng med en eventuell ektepakt.

Et alternativ til troskapsavtale er å inngå en utroskapsavtale.

Utroskapsavtale

En utroskapsavtale er en juridisk bindende avtale mellom partnere i et kjæresteforhold om at begge parter aksepterer at de også kan ha intim omgang med andre enn partneren, såkalt åpent forhold.

Ved å inngå en utroskapsavtale kan samboere og gifte tydeliggjøre en felles overenskomst, slik at man unngår uheldige konsekvenser ved intimt samvær med andre enn partneren.

Selv om utroskap er relativt vanlig, er det mindre vanlig at dette er avtalt på forhånd, men det er nok flere enn vi tror som har en slik enighet seg i mellom. Et kjent tilfelle er teaterregissøren og skuespilleren Stein Winge og konen Kari Onstad [2]

Historisk

I norrøn tid sverget man fastbrorskap mellom to menn ved å inngå en høytidelig troskapsavtale, ofte med blodblanding. Blodblanding i denne sammenheng er tilsvarende som å inngå ekteskap i dag.

Rettspraksis

  • LH-2017-129425 (Tinder-dommen, måtte si fra seg halvdel av bolig og bil pga. utroskap)

Se også

Eksterne lenker