Styringsrenten

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Styringsrenten (eller signalrenten) bestemmes av Norges Bank normalt sett hver sjette uke[1] og er minimumsrenten bankene må betale for å låne penger. Den faktiske renten bankene betaler heter pengemarkedsrenten og styres av tilbud og etterspørsel bankene imellom, men er alltid høyerere enn styringsrenten. Bankenes utlånsrente er pengemarkedsrenten pluss bankenens inntjeningsmargin (vanligvis litt over to prosent).

Hvordan styringsrenten fungerer som et gulv for pengemarkedsrenten varierer veldig mellom sentralbankene, men hos Norges Bank er styringsrenten den renten banker får for å sette overskuddskapital (overskudd av innskudd i forhold til utlån) på konto der. Om en annen bank vil låne disse pengene må de derfor tilby en høyere rente enn det Norges Bank tilbyr. De fleste sentralbanker tilbyr ikke rente på bankenes sentalbankkonto.

Bankenes kontoer i sentralbanken kalles foliokonto og styringsrenten i Norges bank refereres også til som foliorenten.

Endringer i Norges Banks styringsrente vil normalt ha sterkt gjennomslag i de mest kortsiktige rentene i pengemarkedet og for bankenes innskudds- og utlånsrenter.

Styringsrenten er 2,25 prosent pr. 13. mai 2011.[2]

Regulering av inflasjon[rediger | rediger kilde]

Utlånsrenten setter en begrensning på hvor mye penger publikum låner, og siden pengene som lånes lages av banker så er styringsrenten med på å begrense inflasjonen (økning av pengemengden i forhold til varer).

I Norge låner sentralbanken ut like mye som banksystemet trenger for å oppnå kapitaldekningskravet, mens i for eksempel USA er begrenset utlån av ansvarlig kapital sentralbankens et virkemiddel for å regulere inflasjonen fordi bankene ikke får lage mer enn ca. ti ganger så mye bankkreditt som de har ansvarlig kapital (konto i sentralbanken, kontanter etc..). Bankene har dog kontoer som ikke er underlagt kapitaldekningskrav så effekten er begrenset.

Endring av kapitaldekningskravet er et tredje viktig virkemiddel til å regulere inflasjonen, men denne bestemmes for europeiske banker av BIS (Bank For International Settlements) og det går mange år mellom hver endring.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]