Sjekk

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

En sjekk er en skriftlig anvisning til en bank om å utbetale en viss sum penger en person. Beløpet som utbetales trekkes av utstederens konto eller kreditt. Mottakeren leverer normalt sjekken i sin bank for godskriving av konto. Oppgjøret mellom bankene på grunn av sjekkbruk var i en periode omfattende.

På 70-tallet ble sjekker et vanlig betalingsmiddel for vanlige forbrukere. Sjekken er knyttet til en bankkonto og innehaveren ble utstyrt med et bankkort som identitetsbevis. Et sjekkhefte har vanligvis 20-30 sjekker. Ved bruk av sjekken blir beløpet, underskrift og navn på mottaker påskrevet sjekken. Beløpet blir skrevet både med tall og i ord, f.eks.: Femhundreogførti 00/100 kroner. Navnet på brukerens kontonummer og navnet på banken er ferdigtrykket på sjekken.

Mottakeren av sjekken kan transportere sjekken til tredjeperson ved å skrive på baksiden av sjekken: Bes godskrevet (navn på tredjeperson) og underskrift.

Da det ble vanligere med minibanker for å ta ut kontanter, og med betalingsterminaler i forretninger for å bruke bankkort etterhvert med magnetstripe, ble sjekkbruken dyrere og mindre attraktiv for forbrukere i Norge. I 2009 ble 400 000 sjekker honorert i Norge (Norges Bank). I en del land, bl.a. Storbritannia, Frankrike og USA, er sjekk fremdeles et svært vanlig betalingsmiddel. Enkelte undersøkelser avslører at Storbritannia vil aldri ha klart å bli en sjekkløst økonomi.

Krysset sjekk[rediger | rediger kilde]

En krysset sjekk er en vanlig sjekk som det er satt to skrå, nesten vertikale, parallelle linjer over. En krysset sjekk vil ikke kunne transporteres videre til andre, men må settes direkte inn på mottakerens bankkonto.

Se også[rediger | rediger kilde]