I Norge anvender vi som oftest kategoriene ugift, gift, separert, skilt eller enke/enkemann når vi skal angi vår sivilstand. Vår sivilstand forteller først og fremst om vi er eller har vært gift.

Faktaboks

Også kjent som

sivilstatus

Norske borgeres sivilstand brukes av ulike offentlige myndigheter som folkeregisteret og skatteetaten. Offentlige myndigheter har også meldeplikt når det gjelder opplysninger om borgernes sivilstand. Dette bidrar til at folkeregisterets informasjon om sivilstand er korrekt.

Samboerskap anses ikke som en sivilstand i Norge. I Norge har vi ikke noe samboerregister og en samboer vil derfor som oftest være registrert som «ugift». En samboer kan imidlertid også være registrert som enten skilt, separert, enke eller enkemann mv. Formelt sett er registrert partner, separert partner, skilt partner og gjenlevende partner uttrykk for en sivilstand, men siden partnerskapsloven trådte i kraft i 1993 og ble opphevet allerede i 2009, er det i dag få som er registrert med slik sivilstand i Norge.

I folkeregisterforskriften § 3-1-1 bokstav k er det fastsatt hvilke former for sivilstand som kan registreres i folkeregisteret og derved legges til grunn av norske myndigheter i ulike sammenhenger. I noen tilfeller vil dokumenter som viser en persons sivilstand være skrevet på et annet språk enn norsk. I slike tilfeller kan f.eks. skattekontoret kreve at vedkommende selv får oversatt dokumentet av autorisert translatør.

Opplysninger om sivilstand anvendes også av andre enn forvaltningsorganer og offentlige registre. Det er f.eks. vanlig å gi opplysninger om sivilstand i forbindelse med folketellinger, kredittkortsøknader og ulike spørreundersøkelser mv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg