Says lov er en lov utarbeidet av den franske økonomen Jean-Baptiste Say, som sier at «tilbudet skaper sin egen etterspørsel». Altså en generell overproduksjon er ikke mulig på grunn av at folket selger noe fordi de ønsker å kjøpe noe annet. Ifølge denne loven bør man få økonomisk vekst ved å stimulere produksjonen og ikke etterspørselen.

Historisk

De to kjente økonomene David Ricardo og Thomas Malthus hadde en sterk «feide» omkring Says lov på begynnelsen av 1800-tallet. Malthus stilte spørsmålstegn ved om loven gjaldt, mens derimot Ricardo forsvarte den med stor kraft. Det var Ricardos syn som vant fram blant økonomene på 1800-tallet.

Den britiske økonomen John M. Keynes tok på 1900-tallet sterk avstand fra Says lov i forbindelse med sine analyser av mellomkrigstidens krise. Han hevdet at det var en ulykke at det var Ricardo som hadde gått seirende ut av striden med Malthus i dette spørsmålet, fordi dette senere hadde ført til at mange nødvendige tiltak for å rette opp den økonomiske utviklingen ikke hadde blitt satt i verk.

I det senere har også enkelte nykeynesianister, blant andre Joseph Stiglitz, også satt kritisk fokus på Says lov, som mener at denne ble med finanskrisen i 2008 motbevist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg