Says lov

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Says lov er en lov utarbeidet av den franske økonomen Jean-Baptiste Say, som sier at «tilbudet skaper sin egen etterspørsel». Altså en generell overproduksjon er ikke mulig på grunn av at folket selger noe fordi de ønsker å kjøpe noe annet. Ifølge denne loven bør man få økonomisk vekst ved å stimulere produksjonen og ikke etterspørselen.

Historisk[rediger | rediger kilde]

De to kjente økonomene David Ricardo og Thomas Malthus hadde en sterk «feide» omkring Says lov på begynnelsen av 1800-tallet. Malthus stilte spørsmålstegn ved om loven gjaldt, mens derimot Ricardo forsvarte den med stor kraft. Det var Ricardos syn som vant fram blant økonomene på 1800-tallet.

Den britiske økonomen John M. Keynes tok på 1900-tallet sterk avstand fra Says lov i forbindelse med sine analyser av mellomkrigstidens krise. Han hevdet at det var en ulykke at det var Ricardo som hadde gått seirende ut av striden med Malthus i dette spørsmålet, fordi dette senere hadde ført til at mange nødvendige tiltak for å rette opp den økonomiske utviklingen ikke hadde blitt satt iverk.

I det senere har også enkelte nykeynesianister, bl.a Joseph Stiglitz, også satt kritisk fokus på Says lov, som mener at denne ble med Finanskrisen 2008 motbevist.

Se også[rediger | rediger kilde]