Revisor

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Revisor er en betegnelse på en person som utfører revisjon. I dagligtale tenker man som regel på en som går over regnskap og ser til at en bedrift har fulgt lover og regler for avleggelse av årsregnskapet. Revisoren kontrollerer også at innholdet i årsregnskapet er pålitelig slik at brukeren av regnskapet ikke tar feil beslutninger på grunnlag av tallene.

For å kunne revidere regnskap for revisjonspliktige må revisor enten være registrert revisor eller statsautorisert revisor. Forskjellen på disse ligger i utdannelsen der den registrerte revisor har 3-årig høgskoleutdannelse (universitetsgrad i revisjon) mens den statsautoriserte revisor i tillegg har Master i regnskap og revisjon (tidligere HRS). I tillegg til utdannelse ved høgskole er det krav om minst 3 års relevant praksis.

For å være oppdragsansvarlig revisor ved revisjon av børsnoterte selskap kreves det av Oslo Børs sine «Løpende forpliktelser for børsnoterte selskaper»[1] statsautorisert revisor. Dette er den eneste forskjellen i autorisasjonen mellom registrert og statsautorisert revisor. I offentlig sektor brukes revisorer også til forvaltningsrevisjon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]