Rettsspørsmål

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Rettsspørsmål er det spørsmålet man spissformulerer for å beskrive det juridiske problemet man ønsker å finne svar på. Dette er en viktig del av den juridiske metode og brukes av alle rettsanvendere som søker å finne løsninger ved hjelp av juridisk argumentasjon og juridiske virkemidler.

Før man kan spissformulere/presisere et rettspørsmål, må man identifisere den juridiske problemstillingen. Med det menes at man må forstå de forholdene som problemet omfatter, for så å sette det i en juridisk sammenheng ved å lage et eller flere rettsspørsmål.

For å løse et rettsspørsmål bruker man juridisk metode. Man finner de rettskildene som synes å være relevante for å kunne argumentere for hva svaret på rettsspørsmålet bør være. Videre må man analysere og tolke rettskildene. Den juridiske metode kan være ganske omfattende og det er denne metoden jurister, advokater og andre rettsanvendere bruker når de skal finne svar på et rettsspørsmål. Her på Jusleksikon.no bruker vi det litt utvidede begrepet rettskildelære om juridisk metode og du kan lese mer om det her.

Se også[rediger | rediger kilde]