Ratio decidendi er den delen av en rettsavgjørelse, det vil si en dom, kjennelse eller beslutning, som inneholder de avgjørende rettslige grunnene til at rettsavgjørelsen ble som den ble.

Faktaboks

Uttale
rati'o desi'den'di
Etymologi
av latin ratio, ‘begrunnelsen [for]‘’ og decidere, ‘avgjøre’

Rettsavgjørelsens ratio decidendi er altså begrunnelsen for løsningen som retten uttrykker i dommens premisser.

Dommens ratio decidendi brukes som motsats til dommens obiter dictum. Obiter dictum vil si premisser som forekommer i dommen, men som ikke avgjør domsresultatet.

Ratio decidendi som prejudikat

Dommens ratio decidendi får i mange tilfeller virkning som prejudikat for kommende saker. Det gjelder særlig når dommens ratio decidendi er fyldig, overbevisende og er av prinsipiell art.

Enkelte ganger oppgir retten flere grunner til at domsresulatet ble som det ble. Et eksempel på dette finnes i den såkalte «Gjensidigebygg-dommen» i Norsk Retstidende 1995 side 904, der Høyesterett gir tre begrunnelser på spørsmålet om Gjensidigebygget i Lysaker var reist i strid med en negativ servitutt. Flertallet begrunner løsningen slik: «Etter min mening kan (1) servituttene ikke tolkes slik at de er til hinder for oppføring av Gjensidigebygget, og hensett til utviklingen (2) i det strøket der det ligger, må de for øvrig anses bortfalt. Bygget er videre oppført i henhold til reguleringsplan (3). Negative servitutter som hindrer utbygging i samsvar med slik plan, faller bort» (vår nummerering). Her begrunnes altså resultatet både med tolkning av servitutten, med strøkets utvikling og med kollisjonen med reguleringsplanen. Alle begrunnelsene kunne hver for seg grunngi resultatet.

Når retten ikke sier rett frem hvilke av begrunnelsene som var mest avgjørende, er det vanskelig å si hvilken av dem som få størst verdi som prejudikat. Alle sammen kan imidlertid hver for seg gi pekepinn om hvordan retten vil se på nye saker, og som sådan ha prejudikatsverdi alle sammen, om enn ikke like stor som når bare én ratio decidendi forekommer i dommen.

Konstruert ratio decidendi

Konstruert ratio decidendi er en ratio decidendi som er konstruert av en juridisk forfatter. Konstruert ratio decidendi er resultatet av en domsanalyse gjennomført av en juridisk forfatter. Forfatteren kan for eksempel konkludere med at domsgrunnene ikke overbeviser, for etter forfatterens mening gjorde en annen og underforstått grunn at resultatet ble som det ble; derav ordet «konstruert».

Forfattere konstruerer av og til ratio decidendi hvis forfatteren ikke ser den konkrete domsbegrunnelsen som den eneste eller mest generelle eller rasjonelle veien til resultatet. For å forenkle, settes det opp en annen domsbegrunnelse – det konstrueres en ratio decidendi.

Eksempel på konstruert ratio decidendi

Tradisjonelt skal det vises forsiktighet med å konstruere domsbegrunnelser, men det finnes eksempler fra rettsteori. Et eksempel som ofte nevnes er den såkalte «interesselæren» som ble utviklet fra dommene som er kalt «ku- og jernskrapdommene», jamfør i Norsk Retstidende 1910 side 231 og Norsk Retstidende 1912 side 263.

Læren går ut på at når en vare eller gjenstand er blitt solgt, men forblir hos selgeren etter at kjøpet ble fullført og ennå ikke er blitt overlevert kjøperen før konkursåpning, vil kjøper ha rettsvern så fremt varen eller gjenstanden forble hos selgeren i kjøperens interesse. I så fall kan kjøperen forlange varen eller gjenstanden utlevert uten at den blir trukket inn i konkursboet. Skjedde derimot oppbevaringen hos selgeren i selgerens interesse, trekkes varen eller gjenstanden inn i konkursboet.

Når vi kan snakke om «konstruert» ratio decidendi i disse tilfellene, er det fordi det var få spor av den slags interesselære i de skrevne domsgrunnene. Det var forskjellen på domsutfallene som fikk juridiske forfattere i ettertid til å ta utgangspunkt i domsresultatet og å forklare på en enklere, generell og mer rasjonell måte enn det som ble gjort i de konkrete avgjørelsene hvorfor kjøperen vant rettsvern i det ene tilfellet, men ikke i det andre. Denne aktuelle konstruerte ratio decidendi går under betegnelsen «interesselæren». Interesselæren er nå anerkjent i norsk privatrett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg