Lex posterior-prinsippet er i rettsvitenskapen prinsippet om at nyere rettsregler går foran eldre rettsregler. Dette er et viktig prinsipp når man møter på motstridende rettsregler av samme rang og skal finne ut hvilken rettsregel som skal brukes.

Faktaboks

Etymologi

av latin: lex = «lov» og posterior = «senere», prior tempore potior iure

Tidsprioriteten er naturlig, for så lenge en ny regel opphever gammel regel, bør den yngste (nyeste) reglen også få forrangen ved utilsiktet motstrid. Årsaken er at det er den nyeste regelen som gir best uttrykk for hva som gjelder i dag.

Lex posterior er ett av kollisjonsprinsippene

Prinsippet om lex posterior blir sammen med lex specialis og lex superior betegnet som de tre kollisjonsprinsippene.

Lex posterior handler om motstridende regler, ikke om rettskildefaktorer som trekker i hver sin retning

Også rettskildefaktorer kan skrive seg fra forskjellige tidsrom. For eksempel skriver lovforarbeid seg fra tiden da loven ble gitt, mens et etterarbeid er kommet til etter at loven ble vedtatt. Det samme er tilfellet med dommer, med forvaltningspraksis og med andre rettskildefaktorer som skriver seg fra tiden etter at loven kom til. Naturligvis kan tidsforskjellen være moment ved bedømmelsen av hvilke rettskildefaktorer som i en konkret sak teller mye, og hvilke som teller lit. Men en rettskildefaktors vekt er noe annet enn en rettsregels rang. Se om forskjellen på regel og rettskildefaktor og om forskjellen på vekt og rang, under artikkelen rettskildefaktor.

Lex posteriors betydning

Kollisjonsløsningen lex posterior hjelper rettsanvendere til å løse regelkonflikter, men er likevel ikke mer enn et utgangspunkt. For andre hensyn kan tilsi at den eldste regelen går foran. Den eldste regelen kan være spesiell (lex specialis), mens den yngste regelen er generell, eller den yngste reglen kan stå rettskildemessig svakt, mens den eldste regelen ikke gjør det. I slike tilfeller gir lex posterior-prinsippet beskjeden veiledning. Prinsippet blir et moment i en totalvurdering. Du kan godt si at det blir et moment i rettsanvenderens vurdering, men i så fall et hensyn av ikke ubetydelig vekt.

Lex posterior-prinsippet har samme status som lex specialis-prinsippet. Det er et rettskildemoment som teller nokså mye. Trekker lex posterior og lex specialis i hver sin retning, gir ingen av dem veiledning om hvordan motstriden skal løses. Motstriden må da løses ut fra de andre rettskildefaktorene.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jan Fridthjof Bernt og Synne Sæther Mæhle, «Rett, samfunn og demokrati», 5. opplag 2014 – ISBN 978-82-05-31041-4
  • Erik Boe, «innføring i juss – Juridisk tenkning og rettskildelære», 4. opplag 2003 – ISBN 82-518-3453-8
  • Erik Monsen, «Innføring i juridisk metode og oppgaveteknikk», 2. opplag 2014 – ISBN 978-82-02-39275-8

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg