Prinsipp er urgrunnen noe er oppstått ut fra eller i kraft av. I en annen betydning er et prinsipp en grunnleggende sannhet eller lov. Prinsipp kan også bety en regel som legges til grunn for handling.

Faktaboks

Uttale
prinsˈipp
Etymologi

av latin principium, ‘begynnelse, utgangspunkt’

Første grunn

I én betydning er et prinsipp en fundamental grunn, kilde eller kraft, som annet er avledet fra. Det er eksistensgrunnlaget for, eller det som er styrende for, noes aktivitet. For eksempel mente en tidlig, gresk naturfilosof, Thales, at vann er prinsippet for alt som finnes. Denne betydningen er også aktuell når man, for eksempel, i Freudiansk psykoanalytisk teori, snakker om ‘lystprinsippet’. Da anser man lyst for å være styrende for visse typer aktivitet.

Grunnleggende sannhet

I en annen betydning er et prinsipp en grunnleggende sannhet eller lov. Grunnleggende lover i logikk vil slik kunne omtales som prinsipper, for eksempel i motsigelsesprinsippet. Lover av fundamental karakter, og med bred anvendelse, innen andre vitenskaper omtales også som prinsipper, for eksempel usikkerhetsprinsippet i fysikk.

Allmen regel

I en tredje betydning er et prinsipp en grunnleggende, allmen regel for handling. Det kan her dreie seg om moralske regler. For eksempel kan den gylne regel, eller Kants kategoriske imperativ, omtales som moralske prinsipper. Det kan også dreie seg om grunnleggende regler for tekniske ferdigheter og kunster, for eksempel kokekunstens prinsipper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg