Potetgull-saken

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Potetgull-saken handlet om retten til å bruke betegnelsen POTETGULL og om det var et gyldig varemerke.

Maarud hadde brukt navnet potetgull siden 1938 for å beskrive tynnskårne potetskiver som var stekt i olje og fikk dessuten registrert POTETGULL som varemerke i 2010. Orkla, som står bak Kims Potetchips, saktsøkte Maarud og hevdet at POTETGULL var et ugyldig varemerke siden det er både generisk (beskrivende) og at det er degenerert som følge av at ordet potetgull brukes i folks dagligtale. Orkla krevde derfor at POTETGULL som varemerke kjennes ugyldig og at det slettes.

Ved dom i Oslo Tingrett ble det den 30. september 2015 avgjort at varemerket POTETGULL er et ugyldig varemerke, jf. Varemerkeloven § 14, etter § 2. Maarud anket imidlertid dommen og den 16. desember 2016 stadfestet Borgarting lagmannsrett at POTETGULL er et ugyldig varemerke, fordi det er generisk (beskrivende) og mangler særpreg. Retten uttalte at "saken har ikke vært tvilsom". I tillegg ble det stadfestet at Orkla/Kims (og alle andre) kan bruke ordet potetgull i sin markedsføring.

Maarud anket videre til Høyesterett, men anken ble avvist. Dommen fra Lagmannsretten ble dermed stående og det ble satt endelig punktum i saken, som innebærer at varemerket POTETGULL er ugyldig og at alle kan bruke ordet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]