Norges Lover

Fra Jusleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk
Norges lover, eller lovsamlingen som den omtales som.

Norges lover er en trykket lovsamling som inneholder alle de lover som har alminnelig praktisk betydning. Enkelte lover som redaksjonen av samlingen ikke lenger anser å ha aktuell interesse, er bare omtalt ved tittelen på loven.

I samlingen finnes gjeldende lovtekst for de lover som er vedtatt på utgivelsestidspunktet. Samlingen inneholder også lover som er vedtatt, men som ikke ennå er trådt i kraft. Grunnloven, gitt av Riksforsamlingen i 1814, er inntatt først i lovsamlingen. Deretter følger lovene i kronologisk orden, begynnende med Christian Vs Norske Lov av 1687.

Lovtekstene som finnes i lovsamlingen er konsolidert, det vil si at alle endringer er innarbeidet i teksten til den opprinnelige loven. Dette arbeidet gjøres av redaksjonen, i praksis av stiftelsen Lovdata. Norges lover og innholdet i den har ingen offisiell status, selv om de fleste benytter den teksten som der fremkommer. Den offisielle publikasjonen for kunngjøring av lover i Norge er Norsk Lovtidend, som utgis av Justis- og politidepartementet. Ved henvisning til en lov eller lovbestemmelse er korrekt praksis å referere direkte til loven, ikke til lovsamlingen. Norges lover er bare et hjelpemiddel.

Lovsamlingen ble lenge publisert annethvert år, men fra og med 2007 er den gitt ut årlig. Samlingen utgis av Juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, i kommisjon hos Fagbokforlaget i Bergen.

Se også[rediger]

Eksterne lenker[rediger]