Mater semper certa est er et romersk rettsprinsipp, som ble regnet for et helt grunnleggende prinsipp man ikke kunne føre bevis imot.

Uttrykket er latin og betyr «[hvem som er] mor er alltid sikkert» og stadfester at et barns mor alltid er kjent, eller mer nøyaktig at det er kjent ved det at den fødende alltid betraktes som mor til barnet som fødes.

Men siden det første barnet ble født som følge av in vitro-fertilisering i 1978, er prinsippet i sin enkelhet blitt problematisk da barnet kan ha både en genetisk og en bærende mor. Begge kan i hver sin forstand oppfattes som biologisk mor, dersom man ikke setter likhetstegn mellom biologi og genetikk.

Lovgivningen er derfor i en del land blitt presisert. De land som har presisert rettsprinsippet, har alle holdt fast at mor i rettslig forstand er den fødende mor. I Tyskland ble den borgerlige rettsbok endret ved at det i 1997 ble inkludert en ny § 1591: «Mutter eines Kindes ist die Frau, die es geboren hat.» (Moren til et barn er den kvinne som har født det).

Slik er det også regulert i norsk lov. En ny § 2 ble tilføyd i 1997 i barneloven: «Som mor til barnet skal reknast den kvinna som har fødd barnet. ...».

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg