Master i rettsvitenskap

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Master i rettsvitenskap (tidligere: cand.jur.) er en tittel man oppnår når man har fullført det juridiske profesjonsstudiet og oppnådd mastergrad. Eksamenen oppnådd ved fullført juridisk profesjonsstudium omtales også som juridisk embetseksamen. Studiet er et integrert femårig profesjonsstudium som gir adgang til den regulerte juristprofesjonen og den beskyttede tittelen jurist.

Historie

Juridisk embetseksamen (cand.jur.) ble innført ved Danmark-Norges eneste og felles universitet, Københavns Universitet, i 1736. Fra etableringen av Det Kongelige Frederiks Universitet (nå Universitetet i Oslo) i 1811 ble juridisk embetseksamen videreført etter den danske studieordningen. Gradsbetegnelsen ble i Norge endret til master i rettsvitenskap i perioden 2004–2007, mens gradsbetegnelsen fortsatt er cand.jur. for det tilsvarende femårige juridiske profesjonsstudiet i Danmark.

Studier

I Norge kan man ta master i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Tromsø og graden er normert til 5-års studier. Tittelen master i rettsvitenskap er en beskyttet tittel, og er en av få norske mastergrader hvor tittelen i sin helhet er beskyttet av særlige grunner.

På engelsk oversettes Master i rettsvitenskap til Master of Laws (forkortet LL.M.).

Det er bare mastergraden i rettsvitenskap fra UiO, UiT og UiB som gir adgang til juristprofesjonen og rett til å bruke tittelen jurist. Noen av universitetene kan i en viss utstrekning innpasse andre juridiske studier i et profesjonsstudium. Man må da få opptak til profesjonsstudiet ved disse universitetene på vanlig måte.

For mer informasjon om hvordan du kan bli Master i rettsvitenskap, kan du se vår artikkel Utdanning i rettsvitenskap.

Se også

Eksterne lenker