Lovens formål

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lovens virkeområde er en tekst som står i innledningen til de fleste norske lover og søker å beskrive hva man ønsker å oppnå med den aktuelle loven.

Som eksempel kan vi se hva som står i Helsepersonelloven § 1. Lovens formål:
"Lovens formål er å bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helse- og omsorgstjenesten samt tillit til helsepersonell og helse- og omsorgstjenesten."

Her ser vi altså at meningen med Helsepersonellovens er å bidra til bedre kvalitet og sikkerhet for pasienter som benytter seg av helse- og omsorgstjenester.

Når man skal finne svar på et rettsspørsmål og skal tolke en lov, er det viktig å vite om loven er en relevant rettskilde og beskrivelsen av lovens formål er da svært viktig å klarlegge. Ofte kommer lovens formål frem i innledningen til loven som en egen paragraf, men noen ganger må man se til lovens forarbeider for å se nærmere detaljer.

Dersom det er uklart om lovens formål gjelder et bestemt tilfelle, og dette ikke kommer tydelig frem i loven eller forarbeidene, kan en domstol trekke slutninger på grunnlag av det formål man antar at lovgiver har hatt, eller på grunnlag av hva dommeren selv mener.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]