Lønnsnemndloven er en norsk lov som regulerer muligheten for å bringe visse arbeidskonflikter inn for Rikslønnsnemnda. En avgjørelse fra Rikslønnsnemnda treffes ved simpelt flertall og har samme virkning som en tariffavtale. Loven regulerer kun frivillig lønnsnemnd, ikke tvungen lønnsnemnd.

Faktaboks

Fullt navn
lov om lønnsnemnd i arbeidstvister
Kortnavn
lønnsnemndloven
Trådt i kraft
01.03.2012
Lovdata-ID
NL/lov/2012-01-27-10

Loven erstatter lønnsnemndloven av 1952. Grunnen til at det ble vedtatt en ny lov i 2012 var at man ønsket å avskaffe muligheten for å opprette lokale lønnsnemnder. Ellers ble det for det meste gjort språklige og redaksjonelle endringer. I løpet av de 60 årene 1952-loven hadde eksistert, var det da blitt gjort så mange endringer at det ble mest oversiktlig å lage en ny lov.

Lovens innhold

Lønnsnemndloven er en kort lov. I § 2 reguleres hvilke tvister som omfattes av loven. For det første dreier det seg bare om interessetvister. For det andre må det ha vært forsøkt mekling i saken uten at det har blitt noen løsning. For det tredje må partene i fellesskap bringe saken inn for nemnda.

Loven dreier seg altså om frivillig lønnsnemnd. Tvungen lønnsnemnd omfattes ikke av loven. Hvis regjeringen og Stortinget vil løse en arbeidstvist ved tvungen lønnsnemnd, må det vedtas en egen lov i hvert tilfelle.

I paragraf 3 er det bestemmelser om sammensetningen av nemnda, og § 4 inneholder avstemningsregler.

Historikk

Rikslønnsnemnda, som opprinnelig ble kalt Lønnsnemnda, ble først opprettet ved provisorisk anordning av regjeringen i London 15. september 1944 (under andre verdenskrig). Den første lønnsnemndloven ble vedtatt 19. desember 1952. Ifølge 1952-loven kunne det i tillegg til Rikslønnsnemnda opprettes lokale lønnsnemnder for hver sin meklingskrets, men dette ble aldri noen realitet. Derfor ble de lokale lønnsnemndene avskaffet med den nåværende loven. Forskjellene mellom den gamle loven og den nåværende loven er ellers mest språklige og redaksjonelle.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg