Tillitsvotum

Fra Jusleksikon.no
(Omdirigert fra Kabinettspørsmål)
Hopp til navigering Hopp til søk

Et tillitsvotum er et vedtak hvor en forsamling gir uttrykk for oppslutning om én eller flere personer som er utgått fra, eller (delvis) er avhengig av, forsamlingen. Vanligvis brukes denne form for avstemming i forbindelse med at en nasjonalforsamling gir uttrykk for sin støtte til regjeringen eller bestemte regjeringsmedlemmer.

Et tillitsvotum kan oppnås ved at en regjering stiller kabinettspørsmål. Et kabinettspørsmål er et forslag som fremmes for Stortinget. Når en regjering stiller kabinettspørsmål på en sak, betyr det at den vil gå av dersom et flertall (2/3) på Stortinget vedtar å gå imot regjeringens forslag. Kabinettsspørsmål kan brukes som et pressmiddel overfor nasjonalforsamlingen i et parlamentarisk system for å få en sak vedtatt.

I Norge har kabinettsspørsmål blitt brukt en rekke ganger. Både regjeringen til Kåre Willoch i 1986 og til Kjell Magne Bondevik i 2000 gikk av som følge av et kabinettsspørsmål som ikke fikk den nødvendige støtte i Stortinget.

Investitur

Investitur (tiltredelsesvotering eller innsettingsvotering) er en annen form for tillitsvotum, i systemer med positiv parlamentarisme. Investitur innebærer at parlamentet skal gi regjeringen, når den tiltrer, uttrykkelig tillit.

Se også