Juridisk teori

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Juridisk teori (eller rettsvitenskaplig teori) er faglitteratur (sakprosa) relatert til rettsvitenskap, som i en resonnerende og nøktern stil fremstiller et juridisk emne.

I videste forstand er juridisk teori all litteratur relatert til rettsvitenskap. Det kan være bøker, artikler og andre tekster, som er basert på vitenskap, forskning, rettspraksis, fakta eller virkeligheten. Når de er skrevet av eksperter på sine respektive lovområder, vil de kunne brukes som en av flere rettskildefaktorer for å komme frem til en rettsregel (gjeldende rett).

I praksis brukes juridisk litteratur flittig når jurister skal argumentere for et standpunkt, både for å klargjøre meningsinnholdet i lovgitte regler og kanskje særlig på ulovfestede rettsområder. Dette er regnet som gyldig argumentasjon i juridisk metode og aksepteres (og følges) av domstolene.

En av de mest brukte brukte kildene for juridisk teori i Norge er Norsk Lovkommentar, hvor over 300 juridiske eksperter har skrevet kommentarer til Norges lover.

Mye av innholdet på Jusleksikon.no er basert på juridisk teori.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]