Candidatus juris

Fra Jusleksikon.no
(Omdirigert fra Juridisk embetseksamen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Candidatus juris, for kvinner candidata juris, (latin for juridisk kandidat; forkortet cand.jur.) er en femårig akademisk grad i rettsvitenskap i Danmark, og ble tidligere (frem til 2007) også tildelt i Norge. Nå erstattet med den 5-årige graden Master i rettsvitenskap

I Norge var det juridiske studiet som ledet til graden cand.jur. i moderne tid normert til 6 års studier (tidligere var det ingen formell normering). Etter Kvalitetsreformen innen norsk høyere utdanning ble graden cand. jur. erstattet av graden master i rettsvitenskap, som er normert til fem år. Cand. jur.-graden ble delt ut siste gang våren 2007.

Graden kvalifiserer kandidaten til å praktisere juss, som advokatfullmektig, dommerfullmektig eller annen type jurist. Etter to år som fullmektig kan kandidaten på visse ekstra vilkår få bevilling som advokat.

Siden 1837 har studenten sverget følgende ed: «Aldri vidende at ville vige fra Ret og Retferdighet, mindre raade nogen til ufornøden Trætte eller i anden Maade med Raad eller Daad befordre nogen uretvis Sag eller Idræt.» Eden uttales ikke lenger, men er underforstått med et håndtrykk idet dekanen overrekker vitnemålet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Graden ble innført i Danmark, og etter dansk modell også tatt i bruk i Norge. Den samme gradsbetegnelsen, jur.kand. (altså juridisk kandidat), brukes også i Sverige.

En kandidat var i Romerriket en person som søkte et embede. Det juridiske studiet tjente først og fremst til å utdanne embedsmenn, derav betegnelsen.

Se også[rediger | rediger kilde]