Innskrenkende tolkning er i jussen at rettsanvenderen gir en lovbestemmelse et snevrere virkeområde enn hva ordlyden tilsier.

For eksempel sto det tidligere i Grunnloven § 16 at Kongen skulle anordne all offentlig kirke- og gudstjeneste. Dette ble tolket innskrenkende til at bestemmelsen bare gjaldt statskirken. Bestemmelsen ble endret i 2012 slik at Kongen ikke lenger gir kirkelige anordninger.

Innskrenkende tolkning anvendes av domstolene, av forvaltningsorganer og av alle andre som tolker lover hvor lovteksten har fått et ufullkomment uttrykk.

Lovtolkningsteknikker

I likhet med de andre lovtolkningsteknikkene – bokstavelig tolkning, presiserende tolkning, antitese, analogi og utvidende tolkning – kan begrepet innskrenkende tolkning henspille både på tolkningsargumentasjonen og på tolkningsutfallet.

  • Brukt som tolkningsargument, er innskrenkende tolkning argument for å la loven få snevrere innhold enn lovteksten tyder på. Årsaken er at lovtekster ofte er svært generelt utformet, noe som kan føre til at teksten tilsynelatende omfatter flere tilfeller enn det som har vært meningen.
  • Brukt om tolkningsutfallet, blir resultatet av tolkningsprosessen at lovbestemmelsen gis et mer innskrenket innhold enn innholdet til lovteksten tydet på.

I prinsippet kan alle rettskildene, eller rettskildefaktorer, begrunne innskrenket lovforståelse. I praksis er det ofte lovforarbeidene som viser at lovgiveren ikke har ønsket å ramme det aktuelle tilfellet.

Det kan også være at én bestemmelse i et regelsett må tolkes innskrenkende for ikke å komme i konflikt med en annen.

Ikke bare lovbestemmelser kan måtte tolkes innskrenkende. Også utsagn i dommer, i lovforarbeider og i andre rettskilder/rettskildefaktorer kan måtte forstås med et mindre vidtfavnende innhold enn hva vedkommende rettskilde/rettskildefaktor tilsynelatende tydet på.

Grensen mellom innskrenkende tolkning og presiserende tolkning

Ettersom ordlyden i lovtekster, i lovforarbeider, i dommer og i andre rettskildefaktorer ofte ikke er helt klar, blir det flytende overgang mellom presiserende tolkning, der tekstforståelsen blir gjort skarpere, men ikke innsnevret, og innskrenkende tolkning, der tekstforståelsen blir innsnevret. For eksempel kan det være en smakssak om man vil kalle det for presiserende tolkning eller for innskrenkende tolkning når grunnlovsparagrafer som legger myndighet til Kongen, i det store og hele må forstås som bestemmelser som bemyndiger Kongen i statsråd, ikke Hans Majestet personlig.

Forholdet mellom innskrenkende og utvidende tolkning

Innskrenkende og utvidende tolkning har noe til felles. Begge teknikkene handler om å tolke på tvers av den naturlige språklige forståelsen av ordlyden. Forskjellen er at teknikkene fungerer motsatt. Mens utvidende tolkning er å legge til et felt som ordlyden egentlig ikke dekker, handler innskrenkende tolkning om det omvendte: Lovtolkeren trekker fra et felt som egentlig faller inn under ordlyden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Boe, Erik Magnus: Innføring i juss, tredje utgave, 2010
  • Boe, Erik Magnus: Grunnleggende juridisk metode, fjerde utgave, 2020
  • Mæhle, Synne Sæther og Ragna Aarli: Fra lov til rett, 2017

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg