Inkasso

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Inkasso er et begrep for inndriving av gjeld og fordringer som ikke er betalt innen forfall og etter purringer fra opprinnelig fordringshaver.

Opprinnelig fordringshaver kan enten be inkassofirmaet kreve inn beløpet (pluss inkassogebyrer) og så få beløpet, eller selge gjelden til inkassofirmaet, altså få et mindre beløp enn opprinnelig fordring, men få det med en gang. I slike tilfeller krever så inkassofirmaet inn fordringen og tar hele beløpet pluss inkassogebyr selv.

Blant større norske inkassobyråer med ansatte bevillingshavere fra Finanstilsynet finnes Intrum Justitia, Lindorff, Kredinor, Aktiv Kapital og Svea Finans. I Norge er det fremdeles slik at bevillingen til å inndrive inkasso er personlig, men en prosess for å endre dette er igangsatt.

Norske fordringshavere har også lov å gjøre inkassoprosessen for egne fordringer i eget navn. Dette kalles egeninkasso, og fungerer omtrent på samme måte som vanlig inkasso, men med vesentlig lavere inkassosalær.

Hvis ikke beløpet blir betalt, kan inkassofirmaet blant annet sørge for å få solgt eventuelle objekter det er tatt pant i.

Norske forbrukere har et svært sterkt rettsvern i forhold til inkasso og kredittverdighet sammenlignet med mange andre land vi liker å sammenligne oss med.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]