Illegal kopiering

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk
En gateselger med ulovlig kopierte cd-plater.

Illegal kopiering er kopiering av åndsverk uten tillatelse fra rettighetshaver. Slik kopiering gjelder særlig bøker, dataprogrammer og -spill, filmer og lydopptak. Rettighetshaverne får ingen fortjeneste av distribusjonen eller salget av piratkopierte produkter. Piratkopiering er særlig alvorlig når det kopieres for videre salg og i større skala. Salg av piratkopiert materiale har blitt mye mindre vanlig etter at ulike P2P-nettverk har tatt over, hvor opphavsbeskyttet materiale blir delt ulovlig, men gratis over Internett.

Kategorier[rediger | rediger kilde]

Piratkopiering kan grupperes i fire hovedkategorier:

  1. Forfalskning er ulovlig plagiering av produkter. Typisk er forfalskede Ralph Lauren-skjorter. Denne kategorien dekker også tilfeller der en fabrikk produserer flere skjorter enn avtalt med for eksempel Ralph Lauren, og selger disse på det illegale markedet.
  2. Merketyveri er ulovlig bruk av varemerke på produkter, uten at produktet er plagiert. Typisk er vesker med Louis Vuittons karakteristiske LV på stoffet, men ikke i tilsvarende design.
  3. Merkeetterligning er bruk av varemerker som til forveksling ligner på et beskyttet merke, for eksempel etterligning av Ray-Ban solbriller eller Levi's bukser.
  4. Kopier er i denne sammenhengen er ulovlig kopier av originalprodukter, ofte DVD-filmer, musikk og programvare.

Se også[rediger | rediger kilde]