Hvitvasking

Fra Jusleksikon.no
Hopp til: navigasjon, søk

Hvitvasking (også kalt pengevasking) er virksomhet der penger som er unndratt beskatning, eller penger som er et resultat av ulovlige virksomheter,- også kjent som svarte penger, gjennom ulike disposisjoner fremstår som hvite penger.

Hvitvasking kan straffes som heleri, jf. Straffeloven § 317.

Slike disposisjoner kan være oppkjøp av vinnerbonger i legale totalisatorspill eller å sette de inn i omsetningen i en legal virksomhet som hvitvaskerne kontrollerer. Annet kan være oppkjøp av antikviteter eller samleobjekter som selges som "loftsfunn".

Det finnes flere tiltak som myndighetene har satt i verk for å stoppe hvitvasking, blant annet rapporteringsplikt for kontantbeløp ved større inskudd samt rapporteringsplikt for utførsel av større beløp i kontanter/valuta.

Formuesendring i selvangivelsen har ofte vært brukt som et signal om innntekter unndratt beskatning. <br<
Det må bemerkes at i jurisdiksjoner hvor inntektsskatt, formuesskatt o.l ikke finnes, så anses intet tjent eller eiet som unndratt for beskatning.
Det betyr at inntekt vunnet i utlandet av et norskeid selskap registrert i en ovennevnt jurisdiksjon (ofte kalt skatteparadis), ikke er svarte penger, selv om de er ubeskattet. De skal jo ikke beskattes.

Se også[rediger]

Eksterne lenker[rediger]