Gjeldsgrad er et uttrykk for hvor stor total gjeld er i forhold til eiendeler eller inntekt og brukes til å vurdere økonomisk risiko ved en investering eller et lån.

Begrepet defineres ulikt for virksomheter og privatpersoner/husholdninger.

Virksomheter

Gjeldsgrad for virksomheter uttrykker forholdet mellom egenkapital og gjeld (kortsiktig og langsiktig gjeld). Gjeldsgraden forteller hvor mye av en virksomhets eiendeler som er finansiert med gjeld i forhold til egenkapital. Høyere gjeldsgrad betyr høyere risiko både for eierne og for långivere fordi en større del av virksomhetens kontantstrøm må brukes til å betale renter. Långivere vil ofte kreve høyere rente dersom gjeldsgraden er høy for å kompensere for den høyere risikoen. Tilsvarende kan investorer kreve høyere avkastning for prosjekter/virksomheter med høy gjeldsgrad. Dette fordi kreditorene ofte har prioritet til å få dekket sine lån dersom virksomheten går konkurs, slik at det kan bli lite kapital igjen til eierne.

Husholdninger

Gjeldsgrad for husholdninger uttrykker forholdet mellom en persons eller husholdnings bruttoinntekt og gjeld. Dette er særlig brukt i vurdering av lånesøknader og for å beskrive utviklingen av norske husholdningers økonomi. I følge utlånsforskriften kan ikke en låntakers samlede gjeld overstige fem ganger bruttoinntekten. Det vil si at en person eller husholdning ikke kan ha en gjeldsgrad over fem. I 2023 var samlet gjeldsgrad for nye lån med pant i bolig på 3,26 i følge Finanstilsynets boliglånsundersøkelse. Det er de yngste låntakerne som har høyest gjeldsgrad.

Et annet mye brukt mål for husholdningenes gjeld er gjeldsbelastning, som defineres som en husholdnings gjeld i forhold til disponibel inntekt (inntekt etter skatt fratrukket renteutgifter.)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg