Forbrukertilsynet

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Forbrukerombudet holder til i Nydalen i Oslo.

Forbrukertilsynet (tidligere: Forbrukerombudet) er en frittstående offentlig tilsynsmyndighet som på vegne av forbrukerne fører tilsyn med at varer og tjenester blir markedsført i samsvar med Markedsføringsloven.

I tillegg driver Forbrukertilsynet tilsyn med Angrerettloven, markedsføring av lån og kreditt (Forskrift om markedsføring av kreditt, Finansavtaleloven § 46), markedsføring av alternativ behandling av sykdom (Alternativ behandlingsloven § 8, Forskrift om markedsføring av alternativ behandling), forbud mot TV-reklame mot barn (Kringkastingsloven §§ 3-1, 3-5, 3-6, 3-7), forbud mot videresalg av billetter på svartebørs (Svartebørsloven), Tidspartloven (Timeshare-loven) og krav til merking av tekstiler (Forskrift om vedlikeholdsmerking av tekstilprodukter).

Forvaltningsorganet ble etablert i 1973 med betegnelsen Forbrukerombudsmannen (endret til Forbrukerombudet i 1980, videre endret til Forbrukertilsynet 2018) og behandler mer enn 10.000 saker årlig, både på eget initiativ og på grunnlag av klager fra forbrukere og næringsdrivende. Forbrukertilsynets avgjørelser kan overklages til Markedsrådet.

Forbrukertilsynet arbeider for forbrukerne, men målgruppen er næringsdrivende. Forbrukertilsynet løser derfor ikke tvister mellom forbrukere og næringsdrivende. Det er en oppgave for Forbrukerrådet og forbrukerklagenemndene.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]