Forbrukerrådet

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Forbrukerrådet er en uavhengig interesseorganisasjon som bistår forbrukerne og påvirker myndigheter og næringsliv i en forbrukervennlig retning.

Forbrukerrådet må ikke forveksles med Forbrukertilsynet, som hovedsakelig fører tilsyn med markedsføring av varer og tjenester med utgangspunkt i markedsføringsloven.

Forbrukerrådet er statlig finansiert, men fristilt politisk fra overordnet departement (Barne- og likestillingsdepartementet) med særskilte fullmakter, eget styre, og egne vedtekter fastsatt ved kongelig resolusjon.

I Forbrukerrådet jobber det i overkant av 120 personer, og deres visjon er å gi forbrukere makt og mulighet til å ta gode valg. Forbrukerrådet har tre satsingsområder som alle skal bidra til denne visjonen: Forbrukerservice, Forbrukerpolitikk og Markedsportaler.

Forbrukerrådets markedsportaler

Forbrukerrådets markedsportaler gir forbrukere korrekt, oppdatert og sammenlignbar informasjon om produkter og tjenester før kjøpsbeslutningen.

Finansportalen.no kan forbrukere sammenligne tilbud i markedet innen bank, forsikring, investering og pengeoverføringstjenester til utlandet.

Hvakostertannlegen.no gir vi forbrukere sammenlignbare priser på tannlegebehandlinger og informasjon om forbrukerrettet tannhelse. Videre har Forbrukerrådet som strategisk ambisjon å etablere flere kvalitetssikrede markedsportaler innen udekkede områder med stor økonomisk konsekvens, lav gjennomsiktighet eller stor mulighet til å påvirke hele bransjer.

Strømpris.no kan forbrukerne sjekke hva ulike strømavtaler koster, og sammenlign avtaler med andre leverandører

Forbruker Europa

Forbruker Europa er det norske kontoret i det europeiske nettverket av forbrukerkontorer (The European Consumer Centre Network). Forbruker Europa gir gratis informasjon og veiledning til norske forbrukere om rettigheter og plikter ved handel over landegrensene i EU og på Island, og gjør på denne måten det tryggere for forbrukere å handle i andre EU/EØS- land. I tillegg veileder kontoret også forbrukere fra andre EU/EØS-land om klager vedrørende varer og tjenester som er bestilt fra Norge eller kjøpt under besøk i Norge.

Se også

Eksterne lenker