Folkesuverenitetsprinsippet
Folkesuverenitetsprinsippet (folkesuverenitet) er en politisk læresetning som går ut på at all legitim statsmakt stammer fra folket selv. Begrepet står i motsetning til prinsippet om fyrstesuvereniteten (enevelde).
Dette formuleres første gang i en uttalelse fra det engelske parlamentet sommeren 1649, etter oppgjøret med kong Karl I av England. Det ble med uttalelsen i første omgang, men prinsippet ble effektuert som parlamentarisk prinsipp i England fra 1689. Senere formuleres prinsippet endelig hos Jean-Jacques Rousseau i hans verk Contrat Social, på norsk Samfunnspakten. Her fastsettes folket selv som suveren:
- "Suvereniteten, som bare er en utøvelse av samviljen, kan aldri avhendes, og når suverenen helt og holdent er en kollektiv skapning, kan han bare representeres ved seg selv. I samme stund det kommer en tyrann, eksisterer ikke suverenen mer, og den politiske enheten er ødelagt" Samfunnspakten, oversatt av Sverre Holm, utgitt i boka Voltaire - Rousseau, Gyldendal 1975)
I Norges Grunnlov finnes referansen i § 49:
- "Folket udøver den lovgivende magt ved Stortinget..."
Folkesuverenitetsprinsippet opptrer som regel som et krav om at statsstyret skal utgå fra en folkevalgt forsamling eller gjennom direkte folkeavstemninger.
Historisk[rediger]
Folkesuverenitetsprinsippet er knyttet til liberalismens fremvekst på 1700- og 1800-tallet og ble brukt som et våpen i borgerskapets kamp mot kongemakt og adelsprivilegier. Først ute var England under parlamentskrigen fra 1642 til 1649. Derifra kan vi følge tanken fram til utviklingen i forkant av den franske revolusjon og Den amerikanske uavhengighetserklæringen - i neste omgang fikk dette avgjørende betydning for Norges stilling i 1814.
Folkesuverenitetsprinsippet hadde stor tilslutning innen politiske kretser i Norge i 1814. På det såkalte stormannsmøtet på Eidsvoll i februar 1814 ble det bruk som begrunnelse for å avvise Christian Frederiks' planer om å gjøre seg til konge i Norge i kraft av arveretten.
Se også[rediger]
- Norges Grunnlov
- Stortinget
- Utøvende makt
- Parlamentarisme
- Maktfordelingsprinsippet
- Legalitetsprinsippet
- Rettsstat
- Demokrati
- Enevelde
Litteratur[rediger]
- Jan Fridthjof Bernt og Synne Sæther Mæhle, "Rett, samfunn og demokrati", 5. opplag 2014 - ISBN 978-82-05-31041-4
Eksterne lenker[rediger]
- Kongeriket Norges Grunnlov (bokmål) (Lovdata.no)
- Stortingets hjemmeside - Den lovgivende makt (Stortinget.no)
- Regjeringens hjemmeside - Den utøvende makt (Regjeringen.no)