Foretaksnavn

Fra Jusleksikon.no
(Omdirigert fra Firma)
Hopp til navigering Hopp til søk

Foretaksnavn (eller firmanavn) er det offisielle navnet på en næringsdrivende juridisk person, mest praktisk et selskap.

Regler om foretaksnavn finnes i Foretaksnavneloven fra 1985. Foretaksnavn kan registreres i Foretaksregisteret, og registreringen innebærer en enerett til dette navnet, samt et vern mot at andre registrerer eller bruker navn som er egnet til forveksling. I tillegg til registrering kan vern også oppnås ved at navnet rent faktisk tas i bruk. Det finnes visse restriksjoner på hva slags foretaksnavn som kan benyttes. Således må foretaksnavnet ikke "være egnet til å villede" eller "stride mot lov eller være egnet til å vekke forargelse", jf. Foretaksloven §§ 2-3 og 2-5.

Foretaksnavnet skal opplyse om hva slags selskap det er snakk om, for å gjøre kreditorer og andre som kan tenkes å gjøre forretninger med selskapet oppmerksom på deltakernes ansvarsforhold. Således skal navnet på aksjeselskap inneholde forkortelsen AS, ansvarlig selskap inneholde forkortelsen ANS eller DA osv. For enkeltpersonforetak er det et krav at innehaverens slektsnavn gjøres til del av foretaksnavnet.

Se også

Eksterne lenker