Familierett

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Familierett omhandler tradisjonelt reglene for ekteskap og forholdet mellom barn og foreldre, men de siste tiårs utvikling av familiemønsteret har medført at familieretten også omfatter samboerforhold.

Familierettens regelverk er i stor grad et resultat av politiske ideologier og målsetninger om familiens funksjoner, noe som bl.a. viser seg i skillet mellom reglene for samboere og ektefeller. Mens reglene ved ekteskap er regulert i egen lov gjennom Ekteskapsloven, er det begrenset med lovregler for samboere, men de generelle reglene i Husstandsfellesskapsloven dekker noen områder som felles bolig og innbo, samt at Barneloven gjelder for alle med felles barn.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

Rettsreglene om ekteskapet er først og fremst regulert av Ekteskapsloven og omfatter for det første reglene om inngåelse og oppløsning av ekteskap. Videre regulerer ekteskapslovgivningen det økonomiske forholdet mellom ektefellene, både under ekteskapet (bl.a. gjensidig underholdsplikt) og når formuen skal deles hvis de blir separert eller skilt.

Formuesdelingen av den ene ektefelles død behandles gjerne i arveretten, som del av den gjenlevende ektefelles stilling overfor den avdødes arvinger, men siden delingsreglene hviler på reglene om formuesforholdet under ekteskapet, er det viktig å se en sammenheng mellom familieretten og arveretten.

Les gjerne mer om reglene ved ekteskap i våre artikler om ekteskap og Ekteskapsloven.

Samboerskap[rediger | rediger kilde]

Ved samboerskap inntrer også visse rettsvirkninger. Konflikter oppstår i praksis særlig hvis partene går fra hverandre og grensen mellom ditt og mitt er gjerne ikke så skarp når partene har bodd sammen en tid.

Det er imidlertid ikke like omfattende regler for samboere som for gifte, men Husstandsfellesskapsloven og Sameieloven gir noen regler for å bo sammen, samt deling av felles bolig og innbo. Av den grunn har det etter hvert blitt vanlig for samboere å regulere forholdet som skal gjelde mellom partene i en samboeravtale. Da får man mulighet til å regulere forhold som er en selvfølge i Ekteskapsloven, som de økonomiske forhold som skal gjelde under samlivet, oppgjøret hvis de skiller lag og hva som skal skje om den ene faller fra.

Les gjerne mer om reglene ved samboerskap i våre artikler om samboerskap, Husstandsfellesskapsloven og Sameieloven.

Foreldre og barn[rediger | rediger kilde]

Tradisjonelt regnes også barneretten som en del av familieretten og denne er i hovedsak regulert i Barneloven. Barneretten har regler om forholdet mellom foreldre og barn, bl.a. om farskapet, foreldreansvaret, vergemål m.m.

Les gjerne mer om reglene for barn i våre artikler om foreldreansvar, barnets beste og Barneloven.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]