FNs sikkerhetsråd

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Salen der sikkerhetsrådet møtes. FN-bygningen i New YorkMal:Byline

Mal:Koord De forente nasjoners sikkerhetsråd er ifølge FN-pakten FNs handlingsorgan, og er det organet med mest makt innen hele FN, ettersom det kun er Sikkerhetsrådet som kan utstede fredsbevarende styrker. Alle medlemsland må følge rådets vedtak. Stormaktene Amerikas forente stater, Frankrike, Folkerepublikken Kina, Russland og Storbritannia (som er faste medlemmer) har vetorett og kan forhindre foreslåtte vedtak.

Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger, i periodene 1949-50, 1963-64, 197980 og 2001-02.[1] Dessuten har Norge i en årrekke stilt militære styrker til rådighet for FNs fredsbevarende styrker som er underlagt Sikkerhetsrådet.

Formannsskapet i Sikkerhetsrådet rullerer hver måned mellom rådets medlemmer. Norge hadde sist formannsskapet i Sikkerhetsrådet i mars 2002, og arbeidet ble ledet av ambassadør Ole Peter Kolby[2].

Forløper[rediger | rediger kilde]

Folkeforbundet hadde et tilsvarende råd, som tok de fleste beslutningene. Dette rådet besto av fem permanente medlemmer (Storbritannia, Frankrike, Italia, Japan og Tyskland) og et varierende antall (først fire, siden seks og ni) valgte medlemmer.

Utvidelse[rediger | rediger kilde]

Det har i den senere tid vært diskutert å utvide antallet permanente medlemmene. De landene som har markert seg med de sterkeste kravene om fast sete, Japan og Tyskland, er FNs andre og tredje største netto bidragsytere. Tyskland er også den nest største bidragsyteren av tropper til FN-operasjoner etter USA. Kansler Gerhard Schröder sa i august 2004 rett og slett: «Tyskland har rett til et sete».

Tidligere generalsekretær Kofi Annan ba sine rådgivere om å fremme forslag til hvordan FNs struktur kan reformeres. En foreslått løsning er å utvide antallet faste medlemmer av sikkerhetsrådet med fem, som inkluderer Japan, Tyskland, India, Brasil og et afrikansk land. I september 2004 undertegnet disse fire landene en felles uttalelse hvor de gjensidig støtter hverandres krav om fast plass. Storbritannia og Frankrike erklærte at de støtter dette kravet.

Noen land, bl.a. Italia og Nederland, ønsker et felles europeisk sete. Men siden det er lite sannsynlig at Storbritannia og Frankrike ønsker å gi opp sine egne seter, bør Tyskland, som er et mye større land, også få et sete, ifølge den tyske utenriksministeren.

Medlemsland[rediger | rediger kilde]

Faste medlemsland[rediger | rediger kilde]

Rullerende medlemsland[rediger | rediger kilde]

De 10 andre landene som har blitt valgt til å sitte i sikkerhetsrådet til 31. desember 2011/2012 er:

2011

2012

1. januar 2012 går Aserbajdsjan, Guatemala, Togo, Pakistan og Marokko inn i Sikkerhetsrådet - og erstatter da samtidig Brasil, Gabon, Libanon, Nigeria og Bosnia-Hercegovina.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. Membership of the Security Council http://www.un.org/sc/list_eng5.asp
  2. Mal:Kilde www