Cand.jur. er latin og betyr ‘juridisk kandidat’. Det er en forkortelse for Candidatus juris (mann) og Candidata juris (kvinne).

En kandidat var i Romerriket en person som søkte et embete. Det juridiske studiet tjente først og fremst til å utdanne embedsmenn, derav betegnelsen. Frem til 2007 var cand.jur. en akademisk grad, som nå er erstattet med graden master i rettsvitenskap.

Det juridiske embetsstudiet som ledet til graden cand.jur., ble innført ved Danmark-Norges felles universitet Københavns Universitet i 1736. Studiet ble videreført på grunnlag av den danske graden og studieordningen ved Det Kongelige Frederiks Universitet (Universitetet i Oslo) fra 1811.

Graden hadde ikke alltid noen formell tidsnormering, men ble etter hvert normert til seks års studier. I forbindelse med Bolognaprosessen ble den danske graden cand.jur. normert til fem år, mens den norske graden fikk gradsbetegnelsen master i rettsvitenskap og ble normert til fem år. Samtidig ble studieåret lengre, og omfanget av studiet er derfor omtrent det samme.

Cand. jur.-graden ble delt ut siste gang i Norge våren 2007. Det har vært foreslått at personer med mastergrad i rettsvitenskap skal kunne benytte cand.jur. som sidetittel for å fremme nordisk standardisering og mobilitet, siden siden tittelen cand.jur. er bedre forstått i andre nordiske land som har tilsvarende titler.

Siden 1837 har studenten sverget følgende ed: «Aldri vidende at ville vige fra Ret og Retfærdighed, mindre raade nogen til ufornøden Trætte eller i anden Maade med Raad eller Daad befordre nogen uretvis Sag eller Idræt.» Eden uttales ikke lenger, men er underforstått med et håndtrykk idet dekanen overrekker vitnemålet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg