Konsesjon
Konsesjon (av latin: concessio = «innrømmelse», «tillatelse») innebærer at man får tillatelse fra offentlig myndighet til å foreta en disposisjon eller bedrive en bestemt virksomhet i henhold til lovverket. Hensikten med slike konsesjonskrav er at myndighetene ønsker å regulere og kontrollere at virksomheten utøves i samsvar med samfunnets felles beste. Begrep som ofte brukes i tilnærmet samme betydning som konsesjon er bevilling, løyve, autorisasjon, lisens og dispensasjon.
Ofte vil myndighetene sette vilkår i forbindelse med tildeling av en konsesjon. Adgangen til dette vil ofte være regulert i loven der kravet om konsesjon kommer til uttrykk, men vil ellers komme an på ulovfestede forvaltningsrettslige prinsipper. Et viktig prinsipp er at adgangen til å sette vilkår ikke kan misbrukes. Vilkårene som stilles må således stå i saklig sammenheng med lovens formål, og må ikke pålegge den forpliktede urimelige byrder i tilknytning til konsesjonen.
Eksempler – Norge
I Norge kreves det konsesjon i flere sammenhenger:
- Konsesjon (eiendom) – «Lov om konsesjon ved erverv av fast eiendom» gir regler om omsetning av fast eiendom. – Kommunen.
- Konsesjon (energi) – Helt siden de første konsesjonslover fra begynnelsen av 1900-tallet, er kraftforetakene blitt pålagt å avgi en andel av kraftproduksjonen til det berørte distriktet, såkalt konsesjonskraft. Stortingets opprinnelige formål var å sørge for at de distrikter som avsto sine naturressurser til byer og sentrale strøk for elektrifisering og næringsvirksomhet der, også skulle tilgodeses med den samme velstandsutvikling. I dag virker ordningen som en rettighet for de distrikter som avstår naturressurser til en andel av den verdiskapingen som skjer ved bruk av disse naturressursene. – Norges vassdrags- og energidirektorat.
- Konsesjon (finans) – I henhold til finansieringsvirksomhetsloven fra 1988 kreves det konsesjon for å drive og å erverve visse eierandeler i bank- og forsikringsforetak. Man må også ha konsesjon i enkelte tilfeller for å danne konserner som involverer slik virksomhet. – Finansdepartementet.
- Konsesjon (kollektivtransport) – I henhold til reglene kreves det tillatelse til å drive drosjetransport eller kollektivtransport med rutebil. – Fylkeskommunen.
- Konsesjon (telekommunikasjon) – Drift av radio- og tv-stasjoner, mobiltelefonnett. – Post- og teletilsynet.
- Konsesjon (forurensning) – Utslipp i naturen av stoffer som kan være skadelige. – Statens forurensningstilsyn.
- Konsesjon (personopplysninger) – Tillatelse til å samle inn opplysninger om personlige forhold i sammenheng med reglene om personvern – Datatilsynet.
- Konsesjon (alkoholloven) - Ølbevilling, alkoholservering, salg av øl, vin og brennevin.