Ansvarsmerke

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Et ansvarsmerke er et stempel som påføres gull-, sølv- eller platinavare gjenstander som skal føres ut i markedet. Stempelet identifiserer hvem som er ansvarlig for at varens finhet er i samsvar med det påførte finhetsstempelet.

Den som skal identifiseres på ansvarsmerke-stempelet er enten produsent eller importør og disse kan søke Patentstyret om registrering av eget ansvarsmerke. Patentstyret fører register over ansvarsmerker.

Varer som markedsføres eller omsettes som varer av edelt metall, skal ha finhetsstempel som angir varens finhet ved antall vektenheter rent gull, sølv eller platina som finnes i tusen vektenheter legering, jf. Edelmetalloven § 4 første ledd. Varer av edelt metall som påføres finhetsmerke skal samtidig påføres ansvarsmerke, med mindre dette er praktisk umulig, jf. Edelmetalloven § 5 første ledd.

Klagenemnda for industrielle rettigheter (KFIR) er klageinstans og kan overprøve Patentstyrets avgjørelser i forhold til Edelmetalloven og Forskrift om registrering av ansvarsmerker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]