Allmenngjøringsloven er en norsk lov som har som formål å sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkårene som norske arbeidstakere har. Loven etablerer Tariffnemnda for å behandle krav og fatte vedtak om allmenngjøring.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om allmenngjøring av tariffavtaler m.v.
Kortnavn
allmenngjøringsloven
Trådt i kraft
01.01.1994
Lovdata-ID
NL/lov/1993-06-04-58

Bakgrunnen for loven er at EØS-avtalen innebærer at borgere fra andre EØS-land ikke trenger arbeidstillatelse for å jobbe i Norge, og at man var bekymret for at dette kunne føre til at utenlandske arbeidstakere kunne komme til Norge og arbeide med dårligere lønn og vilkår enn nordmenn (sosial dumping).

Lovens innhold

Loven har ifølge § 1 to formål: Det ene er å sikre utenlandske arbeidstakere lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkår norske arbeidstakere har. Det andre er å hindre konkurransevridning til ulempe for det norske arbeidsmarkedet.

Det følger av § 2 at loven gjelder fastsetting av lønns- og arbeidsvilkår for arbeidstakere som utfører arbeid i annens tjeneste i Norge, og at den gjelder skip og flyttbare innretninger under norsk flagg, men ikke skip i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS).

Ifølge §§ 3 flg. er det opprettet en tariffnemnd som kan treffe vedtak om at en landsomfattende tariffavtale helt eller delvis skal gjelde for alle arbeidstakere som utfører arbeid av den art avtalen omfatter, i en bransje eller en del av en bransje. I § 11 er det slått fast at Arbeidstilsynet fører tilsyn med at lønns- og arbeidsvilkår som følger av vedtak om allmenngjøring blir overholdt.

Historie

Bakgrunnen for loven er at EØS-avtalen åpner for et fritt arbeidsmarked i EØS-området, og dette innebærer at borgere fra andre EØS-land ikke trenger arbeidstillatelse for å jobbe i Norge. Det var et ønske fra Kommunaldepartementet å etablere en ordning med fastsetting av minstelønnssatser for bransjer der lønnsnivået i enkelte andre land var lavere enn i Norge. Mange politikere og fagforeningsfolk var bekymret for at et fritt arbeidsmarked kunne føre til at utenlandske arbeidstakere kunne komme til Norge og arbeide med dårligere lønn og vilkår enn nordmenn (sosial dumping).

Kommunaldepartementet sendte 25. juni 1992 ut et høringsnotat der det ble sagt at man ville «forhindre at en EØS-avtale fører til at utenlandske arbeidstakere, som utfører arbeid i Norge, kan utkonkurrere norsk arbeidskraft ...». Etter høringsrunden ble det fremmet en lovproposisjon, og loven ble vedtatt 4. juni 1993. Den trådte i kraft 1. januar 1994.

Opprinnelig var bare det første av formålene som er nevnt ovenfor med i § 1. Formålet med å hindre konkurransevridning til ulempe for det norske arbeidsmarkedet kom inn ved en lovendring i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg