Absolutt flertall

Fra Jusleksikon.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Abosolutt flertall er en variant av kvalifisert flertall der en forutsetter at et flertall av alle de stemmeberettigede i en sak avgir sammenfallende stemmer ved en avstemning. Absolutt flertall skiller seg fra prinsippene alminnelig flertall (flertall av de avgitte stemmer) og simpelt flertall (forslaget med flest stemmer vinner).

Krav om absolutt flertall brukes i flere land i forbindelse med oppnevning av regjering eller mistillit. I Norge er det stemmeplikt i Stortinget, så alminnelig flertall og absolutt flertall blir i realiteten det samme, så lenge alle stortingsrepresentantene er tilstede. I praksis kan dermed flertallet på Stortinget utgjøre så lite som (50% av 50 % =) 25% pluss én representant. Grunnlovsendringer krever imidlertid 2/3 flertall. Stortingets regler for avstemminger fremgår av Stortingets forretningsorden kapittel 8.

Krav om absolutt flertall kan forekomme i forsamlinger når det er snakk om vedtektsendringer, og vil eksempelvis kunne hindre at det foretas kupp i en forsamling der et stort antall representanter er midlertidig fraværende.

Absolutt flertall kan være en moderat og nyttig form for kvalifisert flertall i forsamlinger der alle stemmeberettigede møter eller bør møte. En av ulempene ved krav om "absolutt flertall" ved folkeavstemninger er at ikke avgitte stemmer i praksis tilfaller mindretallet. Samtidig kan absolutt flertall også vurderes som et mindre strengt krav til kvalifisert flertall enn for eksempel krav om 2/3 eller 3/4 flertall.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]